In den beginne was er … de aanraking

groei_

Een mooi gezegde luidt: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’. Het ontwikkelen van Mindfulness en versterken van je Aandachtig-Zijn voedt dan ook levenskrachten, van jezelf en van de ander. Maar hoe is het leven eigenlijk ontstaan? of beter gezegd, het bewustzijn dat je leeft?

michelangelo-sixtijnse-kapel-vaticaan-klein

De bekende plafondschildering ‘De schepping van Adam’, geschilderd door Michelangelo in de Sixtijnse Kapel geeft daar een prachtig beeld van. Het gekke is dat bij de beschrijving op Wikipedia staat: ‘Het werk is de uitbeelding van het Bijbels verhaal uit het boek Genesis waarin God de Vader leven … blaast …. in Adam’, Adam inspireert ….

Maar kijk eens goed. Kijk eens met je volle aandacht wat je werkelijk ziet. Dan zie je, hoe goed je ook kijkt, dat er van die adembeweging niets te ontdekken valt. Maar wel dat andere betekenisvolle gebaar …. .

michelangelo-sixtijnse-kapel-vaticaan-groot-_alleen-handen

Het is een aanraking, de aanraking door een ander die ons tot eigen bewust leven wekt. En daarmee is de tastzin de eerste in een reeks van twaalf zintuigen. Zintuigen waarmee we de wereld en de ander waarnemen. Maar het zijn ook de poorten waardoor we de ander (misschien wel het goddelijk in de ander) tegemoet treden en kunnen ontmoeten.

Wil je deze boeiende reis langs de twaalf zintuigen vervolgen, schrijf je dan in voor de workshop ‘Mindfulness en de 12 Zintuigen’, of kijk hier voor meer informatie.

Hartelijke groet en ik ontmoet je graag.

Jerome

PS: Wil je de informatie liever in een helder kort filmpje zien, klik dan hier.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “In den beginne was er … de aanraking

  1. Ha Jerome,
    welkom als blogger op WordPress! En wat een mooi thema: de aanraking. Je verwoordt het ook mooi in de Youtube-video. ‘Wat gebeurt er nu daadwerkelijk in het contact van mens tot mens?’ De door jou genoemde combinatie tussen Mindfulness en de twaalf zintuigenleer van Rudolf Steiner, biedt mi een zeer waardevol uitgangspunt om vanuit te werken, omdat door die zintuigen, waar we ons amper of slechts gedeeltelijk van bewust zijn, de ontmoeting met de wereld, onszelf en de ander plaatsvindt. Je bewust worden van wat er in de ontmoetingen daadwerkelijk gebeurt, gaat verder dan een praktische training, het is een eigentijdse scholingsweg die verdieping brengt en weer verbindt.

    Like

  2. Pingback: Mindfulness is niet voor watjes! (.. en over het 2e zintuig) | Inspirations

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s